Kratkowane ciasto powidłowe
Proste klasyczne ciasto.
przepis,fotoprzepis,powidło według własnego wyboru,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier puder | 180 | gramów | |
cukier puder | - | ||
masło | 250 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 250 gramów • cukier puder 180 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Z mąki, miękkiego masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtka wyrabiamy ciasto.
4.
białko jajka 1 sztuka
Z trzeciej części ciasta która nam została urabianiem kształtujemy długie wałeczki i tworzymy na cieście krateczki. Kratki smarujemy roztrzepanym białkiem i ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C - około 20 - 25 minut.
Smacznego!