PRZEPISY

Kostka karmelowo - orzechowa

Kostka karmelowo - orzechowa

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Świetny przepis na ciasto z orzechowo - karmelowym kremem i masą marcepanową.

przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,cukier kryształ,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,masło,masło,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

200

804

gramów

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

cukier puder

7

272

łyżek

kcal

cukier waniliowy

2

145

sztuki

kcal

jajka kurze

10

880

sztuk

kcal

margaryna

100

864

gramów

kcal

masło

350

2569

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

5

506

łyżek

kcal

mielone orzechy włoskie

170

1146

gramów

kcal

mleko w proszku

100

360

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

180

625

gramów

kcal

olej słonecznikowy

2

270

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

2

8

łyżeczki

kcal

rum

0

??

kcal

skondensowane słodzone mleko

1

??

sztuka

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Orzechowy korpus

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  mielone orzechy włoskie 5 łyżek

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy olej i wodę. Mieszając dodajemy pianę ubitą z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek...

2. Waniliowy korpus

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

W ten sam sposób, co w poprzednim kroku, pieczemy korpus waniliowy, do którego już nie dodajemy orzechów.

W ten sam sposób, co w poprzednim kroku, pieczemy...

3. Karmelowe nadzienie

skondensowane słodzone mleko 1 sztuka  masło 300 gramów

Słodkie skondensowane mleko gotujemy w nieotwartej jeszcze puszce przez około 2 godziny. Odstawiamy, aby wystygło. Gdy już będzie zimne, ubijamy go z miękkim masłem.

Słodkie skondensowane mleko gotujemy w...

4. Orzechowe nadzienie

mielone orzechy włoskie 170 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 7 łyżek  masło 50 gramów  rum

Razem mieszamy zmielone orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, masło i odrobinę rumu.

Razem mieszamy zmielone orzechy, cukier waniliowy,...

5. Nadziewanie

Podstawą ciasta jest orzechowy korpus, który smarujemy równo masą orzechową, z kolei na masie orzechowej smarujemy równomiernie krem karmelowy. Mniej więcej 1/4 kremu odkładamy sobie, na posmarowanie waniliowego korpusu i zdobienie. Ciasto przykrywamy korpusem waniliowym, który cienko smarujemy odłożoną częścią kremu aby przykleiła się do niego masa marcepanowa.

Podstawą ciasta jest orzechowy korpus, który...

6. Masa marcepanowa

margaryna 100 gramów  mleko w proszku 100 gramów  cukier puder 100 gramów

Razem mieszamy margarynę, mleko w proszku, cukier oraz aromat migdałowy. Na posypanej cukrem folii rozwałkowujemy do takiej wielkości, aby pokryła całą powierzchnię ciasta.

Razem mieszamy margarynę, mleko w proszku, cukier...

7. Ozdabianie

Przy pomocy wałka ostrożnie przenosimy ją na ciasto i odkrawamy brzegi. Gdy zgęstnieje, gotowe ciasto kroimy na kawałki. Każdy kawałek ozdabiamy resztą kremu.

Przy pomocy wałka ostrożnie przenosimy ją na...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się