Kombu Dashi
Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.
przepis,fotoprzepis,wodorosty Kombu,Zupy jarzynowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia japońska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Kuchnia japońska
Kategorie
Zupy jarzynowe › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia japońska › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka ›
Przepis
1.
wodorosty Kombu 20 gramów
Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na sucho od ewentualnie białego nalotu.
2.
Płaty wodorostów w poprzek przecinamy nożyczkami w kilku miejscach, aby się podczas ich przetwarzania uwolniło więcej smaków.
3.
woda 1 litr
Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy namoczone na 3 godziny.
4.
Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia. Jeśli na wierzchu zrobi się piana, usuwamy ją łyżeczką. Uwaga, woda nie może się gotować, inaczej bulion będzie gorzki.
5.
Gotowy bulion przecedzamy przez papierową kuchenną serwetkę.
Smacznego!