Kółeczka z orzechową pianką
Przepis na kruche kółeczka upieczone z dżemem i orzechową pianką. Idealne jako ciasteczka świąteczne.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 200 | gramów | |
masło | 140 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | - | ||
proszek do pieczenia | ¼ | łyżeczki | |
skórka z cytryny | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowania ciasta
masło 140 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • cukier puder 60 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
Ze wszystkich składników wyrobimy gładkie ciasto, które na chwilę odłożymy do lodówki.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 5 mm. Wykrawamy kółeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Przygotowanie orzechowej pianki
białko jajka 3 sztuki • sól 1 szczypta • cukier puder 140 gramów • mielone orzechy włoskie 120 gramów • skórka z cytryny
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, zmielone orzechy i startą skórkę z cytryny.
5.
Piankę nakładamy do rękawa cukierniczego i około dżemu wyciskamy na kółeczka orzechową piankę. Pieczemy w temperaturze 160 °C około 15 minut.
Smacznego!