Kółeczka z bryndzą
Słony przysmak dla świątecznych gości.
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
bryndza | 200 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mielona czerwona papryka | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 75 | mililitrów | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
sól | - | ||
zielona cebulka | 2 | sztuki | |
ziemniaki | 100 | gramów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Bryndzowe nadzienie
ziemniaki 100 gramów
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do wystygnięcia.
2.
Ostudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.
4.
bryndza 200 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 łyżeczka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów
Bryndzę wymieszamy z ziemniakami, cebulą, jajkiem, solą, i śmietaną.
5. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy 75 mililitrów • sól ¼ łyżeczki
W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i robimy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i zostawiamy go przykryte do wyrośnięcia.
6.
Wyrośnięte ciasto w częściach rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego małe kółeczka.
7.
Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko pocieramy rozpuszczonym masłem.
8.
sól • mielona czerwona papryka • kminek
Na środek kółeczka dajemy jedną łyżeczkę nadzienia i rozcieramy je ale nie całkowicie po brzegi. Posypujemy solą i papryką. Do smaku możemy posypać też kminkiem.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut przy temperaturze 180°C. Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące. W zamkniętym pojemniczku zmiękną.
Smacznego!