Kołacz z wiśniowym dżemem
Niezwykle dobry, prosty i szybko przygotowany kołacz. Naprawdę warto spróbować!
przepis,fotoprzepis,dżem wiśniowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
dżem wiśniowy | 150 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 180 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 130 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
4.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę do pieczenia tortu smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto.
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.
7.
dżem wiśniowy 150 gramów • woda 30 mililitrów
Kwaśny wiśniowy dżem mieszamy z odrobiną wody, tak aby była średnio rzadka konsystencja dżemu. Zaczynamy go nieregularnie nanosić na korpus.
8.
Po nałożeniu dżem zostawiamy na około 20 minut do wsiąknięcia.
9.
I możemy podawać!
Smacznego!