Kokosowo twarogowy deser
Ten deser jest tak fantastyczny, że go z pewnością pochwali każdy gość. A co najważniejsze, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, słodki i kremowy.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,wiórki kokosowe,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | ½ | litra | |
rum trzcinowy biały | 3 | łyżki | |
skrobia kukurydziana | 50 | gramów | |
twaróg wiejski z grudkami | 250 | gramów | |
wiórki kokosowe | 200 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% ½ litra • twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • wiórki kokosowe 200 gramów • cukier kryształ 80 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • skrobia kukurydziana 50 gramów • rum trzcinowy biały 3 łyżki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
2.
Blenderem wszystko razem miksujemy.
3.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie zawinięte w papierze rozwijamy i układamy na blasze (22x32 cm). Brzegi ciasta muszą być podwinięte po brzeg blachy. Zwisające części odkrawamy.
4.
Na ciasto wylewamy przygotowany krem.
5.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
6.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 100 gramów
Z białek ubijamy pianę. Gdy zacznie tężeć, dodajemy przesiany cukier i razem ubijamy na gęsto.
7.
Pianę z białek rozsmarowujemy na upieczone ciasto. Możemy je wyrównać lub wytworzyć na nim fale.
8.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Ciasto odstawiamy by dobrze ostygło i kroimy na porcje. Podczas studzenia na cieście wytrącą się małe kuleczki, które deser ładnie udekorują.
Smacznego!