Kokosowe kawałki
Łatwe w przygotowaniu ciasto z fantastycznym kremem.
przepis,fotoprzepis,białko jajka,cukier puder,cukier puder,wiórki kokosowe,kakao proszek,kakao proszek,masło,masło,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier puder | 420 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 6 | łyżek | |
masło | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1.5 | łyżki | |
mąka tortowa pszenna T450 | 8 | łyżek | |
skrobia kukurydziana | 3 | łyżki | |
wiórki kokosowe | 140 | gramów | |
woda | 8 | łyżek | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
białko jajka 8 sztuk • cukier puder 320 gramów • woda 8 łyżek • wiórki kokosowe 140 gramów • mąka tortowa pszenna T450 8 łyżek
Białka ubijamy na gęstą pianę, stopniowo dodając do nich cukier. Do piany dodajemy wodę, wiórki kokosowe oraz mąkę.
2.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 - 15 minut.
3.
Ciasto przekładamy na deskę posypaną cukrem pudrem, aby się nie przykleiło.
4. Przygotowanie kremu
skrobia kukurydziana 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • żółtko jajka 3 sztuki • cukier waniliowy 1 sztuka • kakao proszek 3 łyżki • masło 200 gramów
Dwie łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) mieszamy z mlekiem, żółtkami, cukrem waniliowym i powoli gotujemy, aż zgęstnieje. Potem mieszamy na pianę masło z cukrem pudrem i kakao, dodajemy powoli do ostudzonego budyniu, mieszając tak, aby się krem nie zważył.
5.
Krem równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni ostudzonego biszkoptowego ciasta.
6. Przygotowanie polewy
masło 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1.5 łyżki • cukier puder 100 gramów • skrobia kukurydziana 1 łyżka • kakao proszek 3 łyżki
Do garnka dodajemy mleko, masło, przesiany cukier puder, kakao, skrobię kukurydzianą (maizenę) i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polewę odstawiamy na chwilę, aby wystygła, a następnie smarujemy nią ciasto.
Smacznego!