Kokosowe duszone warzywa

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.
przepis,fotoprzepis,pomidory,por,cebula,marchew,ziemniaki,czosnek,cukinia,kokosowe mleko,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
420 g
Energia porcji
306 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cukinia › Sezon - Czosnek › Sezon - Pomidory › Sezon - Marchewka › Sezon - Cebula › Sezon - Por › Kuchnia azjatycka › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
cebula | 50 22 | gramów kcal | |
cukinia | 400 72 | gramów kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
kokosowe mleko | 100 146 | mililitrów kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
pomidory | 250 63 | gramów kcal | |
por | 50 23 | gramów kcal | |
przyprawa kurkuma | 1 16 | łyżeczka kcal | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin | 1 19 | łyżeczka kcal | |
sól himalajska różowa | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
pomidory 250 gramów
Pomidory zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, wodę wylewamy, pomidory obieramy i kroimy.



5.
masło 50 gramów • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin 1 łyżeczka • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki
Czosnek obieramy i trzemy na tarce. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przyprawy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy czosnek,...

6.
...cebulę oraz por. Chwilę podsmażamy.

7.
woda 50 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Na patelnię dodajemy marchew i ziemniaki, dolewamy wodę a następnie przez 10 minut dusimy pod pokrywką.

8.
woda 50 mililitrów
Dodajemy pomidory, dolewamy trochę wody, mieszamy i przez 5 minut dalej dusimy pod pokrywką.

9.
cukinia 400 gramów • kokosowe mleko 100 mililitrów
Cukinię myjemy, kroimy na dłuższe wąskie kawałeczki i dodajemy do warzyw. Dolewamy mleko kokosowe, mieszamy a następnie przez 5-8 minut razem dusimy.

Smacznego!