Kokosowa rolada
Tradycyjny i klasyczny wyrób cukierniczy.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
dżem malinowy | 3 | łyżki | |
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 380 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
rum | 1 | łyżka | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta | |
wiórki kokosowe | - | ||
wiórki kokosowe | 4 | łyżki | |
woda | 4 | łyżki | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną.
3.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 60 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki • woda 4 łyżki
Żółtka ubijamy do piany z cukrem, dodajemy olej, wodę i przygotowaną mąkę.
4.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
5.
Ciasto wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na blasze (42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
Korpus zawijamy w roladę ...
8.
... i zawijamy w mokrą kuchenną ściereczkę. Odstawiamy do ostudzenia.
9.
mleko tłuste 3,5% 380 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Ostudzamy go, ciągle mieszając, w chłodnej zimnej kąpieli.
10.
masło 200 gramów • cukier puder 60 gramów • wiórki kokosowe 4 łyżki • rum 1 łyżka
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy budyń, kokos i rum. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo do ostudzenia w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas rolowania nie wyciekał na zewnątrz.
11.
Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.
12.
dżem malinowy 3 łyżki
Korpus smarujemy dżemem i nanosimy nadzienie. Część nadzienia odkładamy na końcowe posmarowanie rolady.
13.
Nadzienie rozsmarowujemy i roladę zawijamy. Po wierzchu smarujemy ją resztą nadzienia i posypujemy kokosem.
14.
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-4 godziny.
Smacznego!