Kokosowa kremówka
Przepis na ciastko z kokosowym korpusem, kremem budyniowym i bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier kryształ | 6 | łyżek | |
cukier kryształ | 90 | gramów | |
cukier waniliowy | 30 | gramów | |
masło | 180 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 550 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
wiórki kokosowe | 120 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie kokosowego korpusu
białko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 6 łyżek • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • wiórki kokosowe 120 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Ubijamy białka na pianę, do której ostrożnie dodajemy cukier, mąkę, kokos i proszek do pieczenia.
2.
Ciasto wylewamy na małą blachę (20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15 minut.
4. Przygotowanie kremu
budyń waniliowy w proszku 37 gramów • cukier kryształ 90 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • żółtko jajka 5 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów
W odrobinie ziemnego mleka mieszamy budyń, cukier i żółtka. Następnie wlewamy to reszty gotującego się mleka i gotujemy do momentu, aż budyń będzie gęsty.
6.
Upieczony korpus smarujemy równomiernie kremem.
7. Przygotowanie bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 20 gramów
Śmietanę 33% ubijamy z cukrem waniliowym. Smarujemy nią ciasto, a następnie posypujemy kokosem. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, a potem kroimy na kawałki.
Smacznego!