Kokosowa babka
Babka pełna kokosowego smaku.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,kakao proszek,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 75 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | 75 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
wiórki kokosowe | 75 | gramów | |
wiórki kokosowe | - |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • wiórki kokosowe 75 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • cukier kryształ 75 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Obydwie mąki, kokos, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Polecamy: nie dodawać więcej cukru, jeśli by się zdawało, że ciasto jest mało słodkie - zanikł by kokosowy smak.
2.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 75 mililitrów
Dodajemy mleko, jajka, olej i wszystko razem dobrze mieszamy.
3.
Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy kokosem. Wlewamy ciasto. Możemy wlać wszystko a babka będzie miała tylko jeden kolor,
5.
i ciemne ciasto łyżką układamy na białym. Babka w ten sposób uzyska miejscami czekoladowy smak.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170°C po około 10 minutach temperaturę zniżamy do 160°C, całkowity czas pieczenia 35 - 40 minut.
Smacznego!