Knedle ze śliwkami i bułką tartą
Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,śliwki,Słodkie dania,Przepisy do parowaru,Kuchnia słowacka,
Słodkie dania
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bułka tarta | 9 | łyżek | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 360 | gramów | |
śliwki | 1200 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 360 gramów • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów
Do miski wsypujemy dwie filiżanki mąki. W garnku ciągle mieszając zagotujemy dwie filiżanki mleka. Do mąki wlewamy mleko, póki jeszcze jest gorące i dokładnie mieszamy. Po schłodzeniu do tak przygotowanego ciasta dodajemy jeszcze jedno jajko.
2.
śliwki 1200 gramów
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Kroimy na kwadraty, do których wkładamy śliwki. Ich wielkość powinna być dostosowana do wielkości śliwek (około 8x8 cm).
3.
Knedle gotujemy w garnku na parę przez około 25 - 30 minut. Jeśli do gotowania użyjemy zwykłego garnka z gorąca wodą, obserwujemy czy woda nie gotuje się zbyt intensywnie oraz czy ciasto nie oddziela się od siebie.
4. Przygotowanie bułki tartej
bułka tarta 9 łyżek • cukier puder 3 łyżki
Bułkę tartą z cukrem pudrem smażymy na sucho na patelni. Od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Cukier ma tendencję do karmelizacji i przyklejania się do dna patelni.
5.
masło 60 gramów
W najbogatszym wariancie każdy knedel podajemy podzielony na ćwiartki, wypestkowany, posypany bułką tartą oraz polany roztopionym masłem.
Smacznego!