Knedle śliwkowe z ziemniaczanego ciasta
Przepis na przygotowanie klasycznych knedli z ciasta ziemniaczanego nadziewanych śliwkami. Do posypania śliwkowych knedli, można użyć swojej ulubionej posypki.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śliwki,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | - | ||
masło | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 250 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
ziemniaki | 750 | gramów | |
śliwki | - |
Przepis
1.
ziemniaki 750 gramów
Ziemniaki mączne (rodzaj C albo B) gotujemy w mundurkach. Następnie odstawiamy je, aby dobrze wystygły. Gdy już będą chłodne, obieramy je i trzemy.
2.
mąka tortowa pszenna T450 250 gramów • sól 1 szczypta • jajka kurze 1 sztuka • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
Dodajemy sól, jajka, mąkę, skrobię i wyrabiamy gęste ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodajemy mąkę.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wycinamy za pomocą większego garnuszka albo foremki kręgi (lub kroimy w kwadraty). Do każdej wyciętej części wkładamy umytą i wypestkowaną śliwkę, którą następnie posypujemy cukrem cynamonowym lub waniliowym.
4.
Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut - zależy to od ich wielkości.
5.
masło • cukier puder • mak mielony
Ugotowane knedle odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i polewamy roztopionym masłem. Posypujemy ulubioną posypką z cukru, maku albo orzechów.
Smacznego!