Knedel z jajkiem

Co z resztą knedla z niedzielnego obiadu?
No przecież "knedlojajeczna klasyka"! :)
przepis,fotoprzepis,knedel,Dania wegetariańskie,Przepisy na potrawy dla dzieci
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
305 g
Energia porcji
521 kcal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
jajka kurze | 8 704 | sztuk kcal | |
knedel | 500 1000 | gramów kcal | |
smalec | 30 269 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 250 gramów • smalec 30 gramów
Cebulę kroimy na drobno. Na patelni roztapiamy smalec i cebulę na nim na karmel smażymy.


3.
Dodajemy go do cebuli i około 10 minut smażymy często mieszając. Pojedyncze brzegi kostek podczas smażenia lekko się zabarwią na brązowo. Uważamy żeby się nie przypaliły.

4.
jajka kurze 8 sztuk
Tuż przed podawaniem wlewamy roztrzepane jajka. Nie solimy - knedel zawiera wystarczającą ilość soli.

5.
Ponownie dobrze mieszamy, żeby się pojedyncze kostki knedla dobrze obtoczyły w gęstniejącym jajku.

6.
Danie jest dobre też dla małych dzieci, na śniadanie lub kolację. Dorosłym do dania podajemy sałatkę ogórkową lub kiszone ogórki.

Smacznego!