Knedel z bułki gotowany w porcelanowym garnuszku
Garnuszkowy bez drożdżowy knedel jest bardzo lekki i w prosty sposób przygotowany dodatek. Doskonale nadaje się do każdego dobrego gulaszu, albo też do polędwiczek. Jest delikatny, smaczny i puszysty oraz bez drożdży czy środków spulchniających. Gotować go możecie w byle jakim większym porcelanowym garnuszku na herbatę. Wypróbujcie, na pewno spodoba wam się.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,Kluski na parze
Kluski na parze
Kategorie
Kluski na parze ›
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
białko jajka | 2 | sztuki | |
mleko tłuste 3,5% | ¾ | garnuszka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | ¾ | garnuszka | |
nać pietruszki | - | ||
smalec | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
3.
mleko tłuste 3,5% ¾ garnuszka • żółtko jajka 2 sztuki • nać pietruszki • sól 1 łyżeczka
W mleku mieszamy żółtka jajek, nasiekaną natkę pietruszki według smaku i sól.
4.
Mleko wlewamy do mąki i mieszamy.
5.
Dodajemy bułki.
7.
Pianę z białek dodajemy do ciasta.
9.
Garnuszki wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości uszek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy do minimum i pod pokrywką gotujemy 30 minut.
10.
Za pomocą wykałaczki wbitej do knedla sprawdzamy czy knedel jest ugotowany. W środku nie jest miękki, a po wyciągnięciu wykałaczki ciasto jest gęste.
11.
Garnuszki wyciągamy z wody.
12.
Obracamy...
13.
...i knedel wyciągamy. Jeśli garnuszki były dobrze natłuszczone łatwo knedle wyciągniemy. Według potrzeby pomagamy sobie nożykiem.
14.
Ciepły knedel kroimy ostrym nożem (najlepiej z ząbkami). Z jednego (wymienionej wielkości) garnuszka uzyskamy 2 porcje knedli. Jeśli użyjemy mniejsze garnuszki, ciasta nam wystarczy na trzy garnuszki.
15.
Ciepły knedel od razu podajemy. Ogrzać je możemy w klasyczny sposób, na parnej podkładce.
Smacznego!