Kluski z twarogiem
Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Delikatny chudy twaróg,Słodkie dania,Kuchnia słowacka
Słodkie dania
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 230 | gramów | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
masło | 40 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 | gramów | |
sól | - | ||
ziemniaki | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
2.
Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.
3.
żółtko jajka 1 sztuka • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • sól
Dodajemy jedno żółtko, mąkę i szczyptę soli.
4.
Wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Dobrze się wyrabia ręką na posypanej mąką stolnicy.
5.
mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów
Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.
6.
Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.
7.
Kluski wkładamy do wrzącej wody. Po chwili ugotowane wypływają na powierzchnię. Wyciągamy je chochlą z otworami albo sitkiem.
Smacznego!