Kluski haluszki
Proste haluszki z mąki i wody doskonałe do różnych gulaszy. Mogą być też podawane jako samodzielne danie na słodko z makiem i cukrem ... albo na słono z twarogiem i smażonym boczkiem.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony ›
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 600 gramów • woda 400 mililitrów • sól
Mąkę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy gładkie, delikatnie pewne, lepiące ciasto.
2.
W większym garnku zagotowujemy wodę z solą. Ilość soli dawkujemy według tego na jaki sposób będziemy haluszki podawać. Do wrzącej wody przecieramy kluseczki, które gotujemy około 10 minut - aż wypłyną na powierzchnię.
3.
Odcedzone kluseczki na sitku przepłukujemy zimną wodą. Odsączone wkładamy do miski, dodajemy według smaku smalec albo masło i mieszamy.
Smacznego!