Kluski (buchty) na parze
Puszyste słodkie kluski są ulubionym przysmakiem i źródłem energii dla dzieci i innych łasuchów.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,Słodkie dania,Przepisy do parowaru
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
dżem śliwkowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 10 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 25 | gramów |
Przepis
1.
świeże drożdże 25 gramów • cukier kryształ 1 łyżka • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odkładamy by drożdże napęczniały.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • jajka kurze 1 sztuka • sól • masło 10 gramów
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, resztę cukru, mleko i masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto dopóki nie przestanie się lepić. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
4.
Na cieście układamy kupki dżemu około 3cm od siebie. Używamy gęstego dżemu aby podczas parzenia nie wyciekł.
5.
Ciasto razem z dżemem przewracamy.
6.
Palcem odznaczamy oddzielnie poszczególnych kwadracików.
7.
Kwadraciki oddzielamy nożem i formujemy z nich kluski (buchty).
8.
Kluski parzymy przykryte od 8 do 10 minut.
9.
Po parzeniu kluski polewamy roztopionym masłem i doprawiamy według własnego smaku rozpuszczalnym kakaem, makiem, orzechami, twarogiem...
Smacznego!