Kluski brokułowe z mięsem wędzonym w garnku na parę
Kluski brokułowe (knedle) przygotowane w garnku na parę to idealna propozycja na zdrową kolację. Podajemy ciepłe, posypane smażoną na oliwie cebulą.
przepis,fotoprzepis,brokuły,mąka tortowa pszenna T450,cebula,Wieprzowina,Przepisy do parowaru
Wieprzowina
Składniki
Składniki
brokuły | 1 | kilogram | |
cebula | 200 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mięso wędzone | 250 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 400 | gramów | |
olej rzepakowy | 2 | łyżki | |
sól | 3 | łyżeczki |
Przepis
1. Przygotowanie brokułów
brokuły 1 kilogram
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do uzyskania miękkości. Odstawiamy do schłodzenia, następnie rozdrabniamy lub delikatnie miksujemy przy użyciu blendera.
2. Przygotowanie masy na kluski
mięso wędzone 250 gramów • sól 3 łyżeczki • mąka tortowa pszenna T450 400 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 50 gramów
Mięso wędzone kroimy na drobną kostkę. Do zmiksowanych brokułów dodajemy sól, mąkę, jajka i mięso. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy garnek na parę, przy czym dna poszczególnych części smarujemy masłem.
3. Kluski formujemy na kształt kulek
Z masy tworzymy kulki w ilości 6-8 sztuk i wkładamy je do pierwszego naczynia. Wokół każdej kulki pozostawiamy wystarczającą ilość miejsca na wyciekającą parę. Napełniamy drugie i trzecie naczynie.
4. Gotowanie na parze
Gotujemy na parze przez 30 minut
5. Smażenie cebuli
cebula 200 gramów • olej rzepakowy 2 łyżki
Cebulę drobno kroimy. Do rondelka dodajemy cebulę i stale mieszając podsmażamy do uzyskania brązowego koloru.
Smacznego!