Kluseczki z piwnym serem
Doskonały obiad nie tylko dla mężczyzn. Ale oni najbardziej docenią go i będą was chwalić w niebiosy :) Przygotowanie jest stosunkowo wymagające dla powietrza w kuchni :), wymagana jest szczególnie dostateczna wentylacja podczas roztapiania piwnego sera.
przepis,fotoprzepis,Wędzony boczek wieprzowy,ser piwny,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
Wędzony boczek wieprzowy | 500 | gramów | |
cebula | 350 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
ser piwny | 180 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 400 | mililitrów | |
woda | - |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • woda 400 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól ½ łyżeczki
Obydwie mąki mieszamy z wodą, jajkami, solą i wyrabiamy rzadsze ciasto.
2.
Z ciasta wrzucamy, albo przecieramy do słonej wrzącej wody kluseczki. Kluseczki 10 minut gotujemy,...
3.
...potem odcedzamy i szybko przepłukujemy zimną wodą. Kluseczki wkładamy do miski, mieszamy z olejem (wieprzowym smalcem), zamykamy i utrzymujemy w cieple (najlepiej jest włożyć miskę z kluseczkami pod kołdrę).
4.
cebula 350 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oleju.
6.
...kroimy na plasterki,...
7.
... te na prążki i dodajemy je do cebuli. Smażymy.
9.
Zawartość patelni mieszamy z kluseczkami...
Smacznego!