Kluseczki z orzechami
Przepis na przygotowanie kluseczek z ziemniaczanego ciasta, smażonych na maśle i posypanych orzechami i cukrem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mielone orzechy włoskie,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | 30 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasza manna | 160 | gramów | |
masło | 40 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 80 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 20 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
2.
Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.
3.
jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 160 gramów • sól 1 szczypta
Dodajemy jedno jajko, kaszę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.
4.
mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów
Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.
5.
Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.
6.
Kluseczki wrzucamy na gorącą wodę. Po chwili gotowania wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze 4 minuty.
7.
Wyciągamy je dziurkowaną chochlą lub sitkiem.
9.
mielone orzechy włoskie 80 gramów • cukier puder 30 gramów
Podajemy posypane mieszanką mielonych orzechów i cukru.
Smacznego!