Klasyczny rosół z kurczaka
Rosół jest wspaniałą zupą,rozgrzewa ciało i,jak to mówią, koi duszę.Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli.Szczególnie smaczny jest w miesiącach jesienno-zimowych,działa szczególnie leczniczo podczas grypy i przeziębień.Do jego przygotowania możemy użyć różnych warzyw korzeniowych według gustu,ale przede wszystkim dobrego kurczaka zagrodowego.Kurczaka wkładamy do zupy w całości,ale jeśli wydaje nam się,że w zupie będzie za dużo mięsa,możemy wyciąć pierś, którą później wykorzystamy do innego dania.
przepis,fotoprzepis,kurczak,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 4 | ząbki | |
kurczak | 1 | sztuka | |
marchew | 4 | sztuki | |
nać pietruszki | - | ||
pietruszka | 2 | sztuki | |
seler | ½ | sztuki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziemniaki | 2 | sztuki |
Przepis
1.
marchew 4 sztuki • pietruszka 2 sztuki • seler ½ sztuki • ziemniaki 2 sztuki • cebula 1 sztuka • czosnek 4 ząbki • nać pietruszki • kurczak 1 sztuka • woda • sól • czarny pieprz mielony
Oczyszczamy warzywa, myjemy kurczaka i wkładamy do garnka. Równomiernie ze składnikami wlewamy wodę. Dodajemy sól, mielony czarny pieprz lub trochę mielonej czerwonej papryki i, jeśli chcemy, trochę kurkumy. Garnek przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia.
2.
Zupę gotujemy powoli przez co najmniej 1 godzinę.
3.
Odlewamy bulion.
4.
Wyciągamy warzywa i obieramy mięso z kurczaka. Również w ten sposób, osobno, zupę przechowujemy. Nigdy nie przechowujemy posiekanych warzyw, mięsa i bulionu razem, zupa może szybko skwaśnieć, nawet jeśli jest przechowywana w lodówce.
5.
Kroimy odpowiednią ilość warzyw na porcję zupy, dodajemy mięso z kurczaka i zalewamy gorącym bulionem. W zależności od upodobań do zupy możemy dodać również gotowany makaron. Makaron dodajemy najczęściej wtedy, gdy gotujemy zupę bez wyżej wymienionych ziemniaków.
Smacznego!