PRZEPISY

Klarowane masło

Klarowane masło

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)

przepis,fotoprzepis,masło,Pasty,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Pasty

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

masło250gramów

 

Przepis

1. 

masło 250 gramów

Masło wkładamy do garnka.

Masło wkładamy do garnka....

2. 

Powoli podgrzewamy a następnie powoli zagotowujemy.

Powoli podgrzewamy a następnie powoli...

3. 

Z masła stopniowo odparuje woda i zostanie czysty tłuszcz. Masło zlewamy i odcedzamy. Poprawnie przygotowane masło ma po przechowaniu w chłodnym miejscu, w zamkniętym pojemniku, długi termin przydatności. Jest dobre do gotowania, pieczenia i smażenia. Można je podgrzewać do wysokiej temperatury. 1 kg masła przygotowujemy zagotowaniem 30 minut i uzyskujemy około 800 g czystego Ghi (Ghee).

Z masła stopniowo odparuje woda i zostanie czysty...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się