Klarowane masło
Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)
przepis,fotoprzepis,masło,Pasty,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Pasty
Kuchnia indyjska
Przepis
2.
Powoli podgrzewamy a następnie powoli zagotowujemy.
3.
Z masła stopniowo odparuje woda i zostanie czysty tłuszcz. Masło zlewamy i odcedzamy. Poprawnie przygotowane masło ma po przechowaniu w chłodnym miejscu, w zamkniętym pojemniku, długi termin przydatności. Jest dobre do gotowania, pieczenia i smażenia. Można je podgrzewać do wysokiej temperatury. 1 kg masła przygotowujemy zagotowaniem 30 minut i uzyskujemy około 800 g czystego Ghi (Ghee).
Smacznego!