Kasztanowe koszyczki
Kruche ciasteczka z delikatnym kasztanowym kremem.
przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,rum,Babeczki,Boże Narodzenie
Babeczki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 20 | gramów | |
cukier puder | 125 | gramów | |
czekolada | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasztanowe puree | 250 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 200 | mililitrów | |
rum | 1 | łyżka | |
skrobia kukurydziana | 25 | gramów |
Przepis
1. Kasztanowe nadzienie
niskotłuszczowe mleko 0,5% 200 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • skrobia kukurydziana 25 gramów
Z mleka, cukru i skrobi gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
4.
Na koniec do kremu dodajemy wystudzony budyń.
5. Linieckie koszyczki
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • masło 100 gramów • cukier puder 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Z mąki, masła, cukru i jajek wyrabiamy ciasto.
6.
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
7.
Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółeczka a te wgniatamy do foremek na koszyczki o średnicy około 6,5 cm.
8.
Pieczemy 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni. Upieczone ciepłe koszyczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
9.
Koszyczki napełniamy kremem.
Smacznego!