Kasztanowa rolada
Nie pieczona rolada z gotowanym paryskim nadzieniem. Zawiera alkohol dlatego odpowiednia jest tylko dla dorosłych.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,rum,kasztanowe puree,Rolady,Bez pieczenia,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Rolady
Kategorie
Rolady › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Rolady bez pieczenia › Sezon - Orzechy ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 20 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 30 | gramów | |
kasztanowe puree | 750 | gramów | |
masło | 300 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
rum | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Krem
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 80 gramów • kakao proszek 30 gramów
Nad parą ubijamy jajka, cukier i kakao. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
2.
masło 200 gramów • cukier puder 20 gramów
Masło zostawiamy do zmiękczenia i mieszamy je z cukrem.
3.
Masło dodajemy do kremu i elektrycznym mikserem go ubijamy.
4. Kasztanowe ciasto
orzechy włoskie 100 gramów • masło 100 gramów
Orzechy mielimy i mieszamy je z masłem.
7. Rolada
Blachę wykładamy podwójnie folią aluminiową. Na foli rozcieramy kasztanowe ciasto.
8.
Na cieście rozsmarowujemy paryski krem.
9.
Nasmarowaną folię wyciągamy z blachy na stolnicę. Z pomocą foli roladę zawijamy.
10.
Zawiniętą roladę przesuwamy na deskę i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
11.
Ze stężonej rolady usuwamy folię. Kroimy porcje o grubości około 0,5-1 cm. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!