Karmelowy tort
Tak delikatny, tak słodki, tak fantastyczny tort o smaku toffifee! Spróbujcie, a przekonacie się, że nawet niewielka porcja sprawi Wam przyjemność!
przepis,fotoprzepis,cukier puder,cukier puder,czekolada,czekolada,cukier kryształ,cukier kryształ,biała czekolada,biała czekolada,czekolada 85%,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›
Składniki
Składniki
biała czekolada | 220 | gramów | |
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cukier puder | 140 | gramów | |
czekolada | 50 | gramów | |
czekolada 85% | 60 | gramów | |
kakao proszek | 60 | gramów | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 4 | łyżki | |
masło | - | ||
masło | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy laskowe | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (42% tłuszczu) | 130 | mililitrów | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis
4.
czekolada 25 gramów • kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 2 łyżki
Na koniec dodajemy startą czekoladę i kwaśną śmietanę. Wszystko razem mieszamy.
5.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortowej formy.
6.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 70 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • kakao proszek 40 gramów • czekolada 25 gramów • kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 2 łyżki
Z takiej samej ilości składników i takim samym postępowaniem pieczemy drugi korpus.
10.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Do karmelu dodajemy mleko i karmel w nim rozpuszczamy. Dodajemy żółtka i gotujemy aż nam krem nie zacznie gęstnieć. Garnek z ognia odstawiamy i dalej mieszamy, dopóki krem nie będzie dostatecznie gęsty. Jeśli nam się wydaje, że krem nie gęstnieje, stawiamy garnek z powrotem na ogień i krótko gotujemy.
11.
biała czekolada 120 gramów • śmietana do ubijania (42% tłuszczu) 50 mililitrów
Po odstawieniu do kremu dodajemy czekoladę i ją w nim rozpuszczamy a po całkowitym ostudzeniu dodajemy śmietanę. Wszystko razem delikatnie ubijamy.
12.
Krem rozsmarowujemy na upieczonym i ostudzonym korpusie i przykrywamy drugim korpusem.
13.
cukier kryształ 70 gramów • śmietana do ubijania (42% tłuszczu) 80 mililitrów
Cukier powoli podgrzewamy i wytwarzamy karmel. Dodajemy śmietanę i karmel w niej rozpuszczamy.
16.
Karmelową polewę wylewamy na tort i wygładzamy.
17.
czekolada 85% 60 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • orzechy laskowe
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy do częściowego ostudzenia i wylewamy na środek tortu. Ozdabiamy prażonymi orzeszkami laskowymi.
Smacznego!