Karmelowy maxi ptyś
Uwielbiacie ptysie ale zniechęca Was dość wymagające przygotowanie lub wcześniejsze porażki? Wypróbujcie nasz maxi ptyś a nie pożałujecie. Smakuje wspaniale a za sukces w jego przygotowaniu możemy gwarantować :)
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,budyń karmelowy - proszek,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
budyń karmelowy - proszek | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 225 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
masło | 305 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 155 | gramów | |
woda | 500 | mililitrów | |
śmietan-fix | 15 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 500 mililitrów • masło 155 gramów
Wodę lekko podgrzewamy w garnku i roztapiamy w niej masło.
3.
Na średnim ogniu 10 minut ciasto gotujemy - czyli ciągle mieszamy i mieszamy.
4.
jajka kurze 6 sztuk
Ciasto odstawiamy do wystudzenia i stopniowo, po jednym, mieszamy w nim jajka.
5.
Połowę ciasta równomiernie rozsmarowujemy na silikonowej formie na ciasto o średnicy 28 cm. W innej formie użyjemy przy pieczeniu papier do pieczenia.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C 30 minut. Podczas pieczenia piekarnik nie otwieramy!
7.
Wystudzony spód przekładamy na duży talerz do góry dnem. Do zimnej formy rozsmarowujemy drugą połowę ciasta.
8.
Pieczemy tak jak pierwszy spód i odstawiamy do wystudzenia.
9.
mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 25 gramów • budyń karmelowy - proszek 80 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
11.
Masło łączymy z budyniem i mieszamy na gładki krem. Kremem smarujemy na przygotowany spód na talerzu.
12.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 15 gramów
Ubijamy śmietanę i bitą śmietanę smarujemy na krem. Na bitą śmietanę przekładamy drugi spód, już nie do góry dnem :)
13.
cukier kryształ 200 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
Cukier karmelizujemy. Ostrożnie dodajemy śmietanę i mieszamy.
14.
Karmelem polewamy wierzch ptysia i smarujemy też boki za pomocą pędzelka.
15.
Ptysia wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem kroimy na tortowe kawałki (polecamy użyć noża z ząbkami i na początku, zanim przekroimy górny spód, delikatnie nacinamy).
Smacznego!