Karmelowo-orzechowe szyszki
Ulubiony, nie pieczony, świąteczny smakołyk.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,ryż dmuchany,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe ciasteczka ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 350 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
ryż dmuchany | 140 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów |
Przepis
2.
skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Dolewamy skondensowane mleko i ciągle mieszając, na ogniu, roztapiamy wytworzoną masę.
5.
ryż dmuchany 140 gramów
Dosypujemy dmuchany ryż i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy na 15 minut żeby lekko ostygła. Podczas studzenia często mieszamy.
6.
Z ciepłej masy formujemy w rękach kulki, formujemy je na kształt szyszki i układamy na blachę. Ręce od czasu do czasu opłukujemy w zimnej wodzie. Smakołyki przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepsze są na trzeci dzień od przygotowania, dlatego proponujemy je dobrze schować :) 2 godziny przed podaniem przenosimy z chłodnego miejsca do temperatury pokojowej, żeby lekko zmiękły.
Smacznego!