Karmelowo-bananowy tort
Wyśmienity tort z delikatnym kremem pełnym bananów w karmelu i ulubioną bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Torty
Torty
Kategorie
Torty ›
Składniki
Składniki
banan | 1 | kilogram | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
kakao proszek | 15 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
masło | - | ||
migdały płatki | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skondensowane słodzone mleko | 100 | mililitrów | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Spód
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów • kakao proszek 15 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.
2.
białko jajka 4 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę i stopniowo na przemian dodajemy ją razem z mąką i proszkiem do pieczenia do żółtek.
3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką posypanej tortownicy i pieczemy ( w 180°C 12 minut). Odstawiamy do wychłodnięcia.
4. Budyniowo-maślany krem
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier waniliowy 10 gramów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów
Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
5.
masło 200 gramów • cukier puder 100 gramów
Masło mieszamy z cukrem i łączymy z budyniem. Ubijamy na gładką masę.
7.
cukier kryształ 100 gramów • skondensowane słodzone mleko 100 mililitrów
Na dużej patelni karmelizujemy cukier i dolewamy do niego skondensowane mleko.
8.
Po rozpuszczeniu ...
9.
... dodajemy do karmelu kółeczka bananów.
10.
Banany chwilę w karmelu opiekamy i wyciągamy je na talerz. Zostawiamy do wystudzenia. Część karmelu z patelni nabieramy do cukierniczej strzykawki i odkładamy na bok.
11.
Wystudzone banany ostrożnie dodajemy do kremu ...
12.
... i krem warstwami układamy na spodzie. Wygładzamy i przekładamy tort na paterę tortową na której boki tortu posypujemy pokrojonymi płatkami migdałów albo mielonymi orzechami. Tort wkładamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.
13.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietanę do ubijania na gęsto ubijamy i bogato aplikujemy na nadzienie. Ozdabiamy karmelem ze strzykawki i do podania przechowujemy w lodówce.
Smacznego!