PRZEPISY

Karmelowe makowe ciasto

Karmelowe makowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Fantastyczne ciasto z delikatnym i puszystym karmelowym kremem.

przepis,fotoprzepis,mak,mak,mascarpone,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
budyń waniliowy w proszku15gramów
cukier kryształ250gramów
cukier kryształ3łyżki
cukier puder2łyżki
dżem porzeczkowy4łyżki
mak5łyżek
mascarpone100gramów
masło125gramów
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55090gramów
proszek do pieczenia6gramów
woda2łyżki
śmietana do ubijania (30-33%)125mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 100 gramów  woda 2 łyżki

Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę. Dodajemy wodę. Wszystko razem ubijamy.

Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę....

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

proszek do pieczenia 6 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 90 gramów

Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do...

4. 

mak 3 łyżki

Do ciasta dodajemy mak.

Do ciasta dodajemy mak....

5. 

Delikatnie dodajemy pianę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Delikatnie dodajemy pianę. Ciasto wylewamy na...

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C....

7. 

cukier kryształ 150 gramów

Cukier palimy na karmel.

Cukier palimy na karmel....

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów

Do roztopionego karmelu wlewamy śmietanę, mieszamy aż się cukier roztopi. Odstawiamy do ostudzenia.

Do roztopionego karmelu wlewamy śmietanę,...

9. 

masło 125 gramów  cukier puder 2 łyżki

Masło ubijamy razem z cukrem.

Masło ubijamy razem z cukrem....

10. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 15 gramów

Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do...

11. 

mascarpone 100 gramów

Do ubitego masła dodajemy mascarpone, budyń i karmel.

Do ubitego masła dodajemy mascarpone, budyń i...

12. 

dżem porzeczkowy 4 łyżki

Korpus przekrawamy na połowę, jedną połowę smarujemy dżemem i połową kremu.

Korpus przekrawamy na połowę, jedną połowę...

13. 

Przykrywamy drugą połową korpusu, na której rozsmarowujemy drugą połowę kremu.

Przykrywamy drugą połową korpusu, na której...

14. 

cukier kryształ 3 łyżki  mak 2 łyżki

W garnku palimy karmel. Wylewamy go na folię aluminiową, posypujemy makiem.

W garnku palimy karmel. Wylewamy go na folię...

15. 

Gdy karmel stwardnieje rozkruszamy go wałkiem. Ciasto nim ozdabiamy.

Gdy karmel stwardnieje rozkruszamy go wałkiem....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się