Karmelowe makowe ciasto
Fantastyczne ciasto z delikatnym i puszystym karmelowym kremem.
przepis,fotoprzepis,mak,mak,mascarpone,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 15 | gramów | |
cukier kryształ | 250 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
dżem porzeczkowy | 4 | łyżki | |
mak | 5 | łyżek | |
mascarpone | 100 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 90 | gramów | |
proszek do pieczenia | 6 | gramów | |
woda | 2 | łyżki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 125 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier kryształ 100 gramów • woda 2 łyżki
Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę. Dodajemy wodę. Wszystko razem ubijamy.
3.
proszek do pieczenia 6 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 90 gramów
Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
5.
Delikatnie dodajemy pianę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów
Do roztopionego karmelu wlewamy śmietanę, mieszamy aż się cukier roztopi. Odstawiamy do ostudzenia.
10.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 15 gramów
Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
12.
dżem porzeczkowy 4 łyżki
Korpus przekrawamy na połowę, jedną połowę smarujemy dżemem i połową kremu.
13.
Przykrywamy drugą połową korpusu, na której rozsmarowujemy drugą połowę kremu.
14.
cukier kryształ 3 łyżki • mak 2 łyżki
W garnku palimy karmel. Wylewamy go na folię aluminiową, posypujemy makiem.
15.
Gdy karmel stwardnieje rozkruszamy go wałkiem. Ciasto nim ozdabiamy.
Smacznego!