Karmelowe kuleczki z marcepanem
Ulubione kuleczki z dmuchanego ryżu o delikatnym smaku marcepanu i czekolady.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe ciasteczka › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia ›
Składniki
Składniki
Marcepan | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 250 | gramów | |
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
masło | 190 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
ryż dmuchany | 140 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 300 | mililitrów | |
skrobia kukurydziana | - | ||
wiórki kokosowe | - |
Przepis
1.
cukier kryształ 250 gramów • skondensowane słodzone mleko 300 mililitrów
W garnku karmelizujemy cukier. Dolewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy aż obydwa składniki rozpuszczą się i będą płynne.
4.
Dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia na 15 minut. Podczas schładzania często mieszamy.
5.
Z masy wytwarzamy kuleczki w rękach, które sobie od czasu do czasu opłukujemy z zimnej wodzie.
6.
wiórki kokosowe • Marcepan 100 gramów • skrobia kukurydziana
Kuleczki obtaczamy z kokosie. Marcepan rozwałkowujemy na desce delikatnie posypanej skrobią kukurydzianą i wykrawamy z niego kółeczka. Kółeczka przyklejamy na kuleczkach.
7.
czekolada do gotowania 200 gramów • masło 10 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki
Czekoladę razem z masłem i olejem roztapiamy w wodnej kąpieli. Część czekolady nabieramy do strzykawki i kuleczki ozdabiamy.
8.
Resztę czekolady rozdzielamy do papierowych koszyczków.
9.
Na czekoladzie przylepiamy kuleczki.
10.
Odstawiamy na 2- 3 dni do stężenia w chłodne miejsce. W chłodnym miejscu ich też przechowujemy.
Smacznego!