Karmelowe czekoladowe wafle z orzeszkami
Bardzo smaczne, niepieczone, nadziewane wafle.
przepis,fotoprzepis,orzechy ziemne prażone niesolone,skondensowane słodzone mleko,czekolada 85%,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Wielkanoc,Bez pieczenia
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Wielkanoc › Bez pieczenia › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 125 | gramów | |
czekolada 85% | 50 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 150 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 250 | gramów | |
wafle tortowe | 3 | sztuki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
orzechy ziemne prażone niesolone 150 gramów
Orzeszki na drobno siekamy w kuchennym robocie-siekaczu.
3.
...i powoli rozpuszczamy go na karmel.
4.
skondensowane słodzone mleko 250 gramów
Wlewamy słodzone skondensowane mleko i mieszamy do rozpuszczenia.
6.
czekolada 85% 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów
W śmietanie roztapiamy czekoladę i dodajemy do karmelowej masy.
7.
wafle tortowe 3 sztuki
Na pierwszy wafel (rozmiar wafli 30x15 cm) nalewamy karmelowo - czekoladową masę i cienką warstwą ją rozsmarowujemy.
8.
Posypujemy orzeszkami i delikatnie je dociskamy. Wafla odkładamy na bok.
9.
Do karmelowo-czekoladowej masy w garnku dodajemy orzeszki.
10.
Na deseczkę kładziemy wafel i rozsmarowujemy na nim połowę masy.
11.
Na warstwę arachidowej masy kładziemy drugi wafel a na nim rozsmarowujemy drugą połowę masy.
12.
Na wierzch kładziemy wafel który sobie przygotowaliśmy jako pierwszy. Delikatnie, ale mocno dociskamy i odkładamy do lodówki do stężenia.
13.
Wafle kroimy na mniejsze prostokąty.
Smacznego!