Karlowarskie tostowe knedliki
Smaczny dodatek do obiadu z tostowego chleba.
przepis,fotoprzepis,chleb tostowy,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska
Kluski na parze
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
chleb tostowy | 600 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
nać pietruszki | 40 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
2.
Wkładamy do głębokiej miski.
3.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • sól ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa • żółtko jajka 3 sztuki
W mleku mieszamy sól, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka.
6.
Masę dzielimy na połowę. Każdą połówkę formujemy na kształt walca i zapakowujemy w folię spożywczą wysmarowaną masłem.
7.
Knedliki 20 minut gotujemy na parze. Najlepiej jest użyć parowar. Podajemy ciepłe, pokrojone na kółeczka.
Smacznego!