Karlowarski knedel
Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,muszkatołowy kwiat,jajka kurze,Kluski na parze,Przepisy do parowaru,Kuchnia czeska
Kluski na parze
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 6 | sztuk | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 5 | decylitrów | |
muszkatołowy kwiat | ¼ | łyżeczki | |
mąka tortowa pszenna T450 | 250 | gramów | |
nać pietruszki | 2 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 6 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry • muszkatołowy kwiat ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Rogale kroimy na drobne kawałki i opiekamy na złoty kolor na 150 stopniach około 20 minut. Polewamy mlekiem, dodajemy na drobno pokrojoną natkę pietruszki, szczyptę kwiatu muszkatołowego i sól.
2.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry • mąka tortowa pszenna T450 250 gramów • nać pietruszki 2 łyżki
Z żółtek, mleka i mąki wyrabiamy sobie rzadkie ciasto, które dodajemy do rogali. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
3.
Ciasto formujemy na kształt knedla i gotujemy na parze (w szybkowarze) 20 - 25 minut. Knedel można ugotować też w wodzie, ewentualnie zapakowany w folię aluminiową.
Smacznego!