Kapusta pak choi z grzybami shiitake
Prosty przepis na przygotowanie chińskiej kapusty Pak choi i aromatycznych grzybów shiitake na czosnku i imbirze z odrobiną ostrygowego sosu.
przepis,fotoprzepis,grzyby shiitake,kapusta pak choi,Dania wegetariańskie,Kuchnia wietnamska,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia wietnamska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia wietnamska › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka ›
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
grzyby shiitake | 50 | gramów | |
kapusta pak choi | 250 | gramów | |
korzeń imbiru | 10 | gramów | |
marchew | 30 | gramów | |
olej z orzechów arachidowych | 2 | łyżki | |
sos ostrygowy | 2 | łyżki | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
3.
olej z orzechów arachidowych 2 łyżki
W woku szklimy imbir z marchewką na oleju przez około 5 minut.
5.
czosnek 3 ząbki
Obrany czosnek kroimy na niezbyt cienkie plasterki, aby się zbyt szybko na patelni nie spaliły.
6.
czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Do patelni dodajemy grzyby i czosnek. Pieprzymy, solimy i szklimy kolejnych 5 minut.
8.
kapusta pak choi 250 gramów
Kapustę kroimy wzdłuż i odcinamy twarde części. Dobrze przemywamy pod bieżącą wodą na większym sitku, abyśmy usunęli ewentualne ziarenka, piasek lub ziemię.
9.
Kapustę dodajemy do patelni ...
10.
... i dusimy przykryte od 8 do 10 minut.
11.
Serwujemy w misce. Na spód dajemy makaron, albo ryż. Ściekający sos dobrze je doprawi.
Smacznego!