PRZEPISY

Kapuśniak z mięsem wołowym

Kapuśniak z mięsem wołowym

8 litrowy garnek tego najlepszego kapuśniaku, 18 porcji dla całej wielkiej rodziny lub przyjaciół. Podajemy ze świeżym chlebkiem a jeżeli mamy ochotę to także z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu porcji.

przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - karkówka,kiszona kapusta,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

2 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kiełbasa sucha400gramów
kiszona kapusta2.4kilograma
liść laurowy2sztuki
mielona czerwona papryka3łyżeczki
mięso wołowe - karkówka800gramów
smalec50gramów
suszone grzyby60gramów
sól2łyżeczki
woda4litry

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - karkówka 800 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

Mięso myjemy i kroimy na kostki....

2. 

smalec 50 gramów  cebula 200 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu....

3. 

Do cebuli dodajemy mięso i mieszamy wszystko dopóki nie naciągnie.

Do cebuli dodajemy mięso i mieszamy wszystko...

4. 

sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Odstawiamy z ognia, dodajemy sól, paprykę oraz pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy...

Odstawiamy z ognia, dodajemy sól, paprykę oraz...

5. 

woda 1.5 litra

...i dolewamy gorącą wodę. Gotujemy przykryte przez 30 minut.

...i dolewamy gorącą wodę. Gotujemy przykryte...

6. 

suszone grzyby 60 gramów

Grzyby moczymy w wodzie.

Grzyby moczymy w wodzie....

7. 

Po pół godzinie dodajemy odcedzone grzyby do mięsa. Gotujemy dalej około godziny. Mięso musi być prawie całkowicie miękkie.

Po pół godzinie dodajemy odcedzone grzyby do...

8. 

kiszona kapusta 2.4 kilograma

Kiszoną kapustę wyciskamy (zostanie nam około 1,8 kg kapusty). Wodę z kapusty odkładamy a kapustę według potrzeby trochę kroimy.

Kiszoną kapustę wyciskamy (zostanie nam około...

9. 

Kapustę dodajemy do mięsa.

Kapustę dodajemy do mięsa....

10. 

woda 2.5 litra

Dolewamy wodę, mieszamy i przez 15 minut gotujemy. Zamiarem dokwaszenia zupy dolewamy wodę z kapusty (około 100-250 ml).

Dolewamy wodę, mieszamy i przez 15 minut...

11. 

kiełbasa sucha 400 gramów

Kiełbasę kroimy na kółeczka.

Kiełbasę kroimy na kółeczka....

12. 

Kiełbasę dodajemy do zupy i przez 20 minut gotujemy.

Kiełbasę dodajemy do zupy i przez 20 minut...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się