Kapuśniak
Gęsta zupa, pełna warzyw i o niskiej wartości energetycznej. Odpowiednia i pomocna przy próbie redukcji masy ciała. Zupę możemy spożywać kilka razy w ciągu dnia i zastępować nią bardziej kaloryczne potrawy.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,cebula,seler,marchew,pomidory,Zupy jarzynowe,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Sezonowe przepisy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) › Sezon - Pomidory › Sezon - Seler › Sezon - Marchewka › Sezon - Cebula ›
Składniki
Składniki
cebula | 400 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kapusta biała | 800 | gramów | |
kminek mielony | 1 | łyżeczka | |
marchew | 400 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
pomidory | 300 | gramów | |
przecier pomidorowy | 200 | mililitrów | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
seler | 200 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1.
kapusta biała 800 gramów • cebula 400 gramów • seler 200 gramów • marchew 400 gramów
Warzywa obieramy i myjemy.
2.
Kapustę,...
3.
...i cebulę kroimy na cienko za pomocą robota kuchennego.
4.
Marchew i seler trzemy na grubsze paseczki.
5.
woda • sól 1.5 łyżeczki • kminek mielony 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka
Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z warzywami. Dodajemy sól, kminek, pieprz i kurkumę. Doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy przez 30 minut.
6.
pomidory 300 gramów • przecier pomidorowy 200 mililitrów
Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy. Kroimy na drobno. Dodajemy je do zupy razem z 200 ml pomidorowym przecierem. Do przygotowania zamiast świeżych pomidorów możemy użyć pomidorów z puszki. Mieszamy i gotujemy razem jeszcze 10 minut.
Smacznego!