Kapuściano - fasolowa zupa
Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,czerwona fasola w puszce,Zupy jarzynowe,Kuchnia słowacka,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 140 | gramów | |
cebula | 140 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona fasola w puszce | 250 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kiszona kapusta | 600 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
smalec | 40 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 4 | sztuki |
Przepis
2.
Folię aluminiową smarujemy olejem, kładziemy na nią ziemniaki, zapakowujemy i pieczemy w piekarniku na najwyższym stopniu prosto na kratce. Pieczemy około 30-45 minut.
4.
cebula 140 gramów • boczek przerośnięty 140 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do smalcu. Smażymy i dodajemy pokrojoną słoninę. Słoninę z cebulą chwilkę razem smażymy.
5.
kiszona kapusta 600 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 1 litr
Dodajemy wyciśniętą kapustę, pieprz i wodę. Mieszamy i gotujemy 15 minut pod pokrywką.
8.
Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika.
9.
Ziemniaka za pomocą widelców rozrywamy ...
10.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)
... i wkładamy do zupy. Możemy podawać też z łyżeczką kwaśnej śmietany.
Smacznego!