Kapuściano-ćwikłowa kremowa sałatka
Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,burak ćwikłowy,Sałatki warzywne,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Burak ćwikłowy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 1 | kilogram | |
cebula | 100 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 400 | mililitrów | |
kapusta biała | 800 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
ocet | 2 | łyżki | |
sos tatarski | 150 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - |
Przepis
2.
sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Wkładamy ją do garnka, dosypujemy soli, kminku, mieszamy i odstawiamy.
3.
burak ćwikłowy 1 kilogram
Ćwikłę myjemy i gotujemy w wodzie na miękko ( około 1-1,5 godziny). Odstawiamy do wystudzenia i obieramy.
4.
Ćwikłę trzemy na grubo do kapusty.
5.
cebula 100 gramów • ocet 2 łyżki • sól
Cebulę obieramy i też na grubo trzemy do sałatki. Dodajemy ocet, sól (według smaku) i dobrze mieszamy.
6.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 mililitrów
Dodajemy jogurt i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Smacznego!