Kapuściane placki
Doskonały przepis na ziemniaczane placki z kiszoną kapustą.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,czosnek,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | 80 | gramów | |
czosnek | 6 | ząbków | |
kiszona kapusta | 800 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 1.7 | kilograma |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ziemniaki 1.7 kilograma • kiszona kapusta 800 gramów
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę.
2.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • czosnek 6 ząbków • sól 1 łyżeczka • majeranek 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • bułka tarta 80 gramów
Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułki tartej, ciasto na chwilę odstawiamy.
3. Smażymy
Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć też wieprzowy smalec), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i formujemy na placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek użyjemy około trzy łyżki stołowe masy.
4.
Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego/warzywnego saute.
Smacznego!