PRZEPISY

Kapuściane ciasto

Kapuściane ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Ciasto z drożdżowego ciasta nadziewane słodką świeżą kapustą.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier puder200gramów
cukier puder-
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze3sztuki
kapusta biała1kilogram
masło140gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka tortowa pszenna T450400gramów
rodzynki100gramów
skórka z cytryny½łyżeczki
świeże drożdże25gramów

 

Przepis

1. 

kapusta biała 1 kilogram

Kapustę trzemy.

Kapustę trzemy....

2. 

masło 60 gramów

W garnku roztapiamy masło.

W garnku roztapiamy masło....

3. 

Na masło wysypujemy kapustę, mieszamy i dusimy aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

Na masło wysypujemy kapustę, mieszamy i dusimy...

4. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  świeże drożdże 25 gramów  mąka tortowa pszenna T450 400 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  masło 80 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 50 gramów  skórka z cytryny ½ łyżeczki

W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy zimne roztopione masło, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli.

W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy...

5. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte, do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe...

6. 

rodzynki 100 gramów  cukier puder 150 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Do wystudzonej kapusty dodajemy umyte rodzynki, cukier, cynamon i szczyptę soli.

Do wystudzonej kapusty dodajemy umyte rodzynki,...

7. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, albo foli do pieczenia, na wielkość blachy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę....

8. 

Ciasto z folią albo papierem wciągamy na głęboką blachę (42x32cm). Jeśli nie chcemy użyć papieru do pieczenia, albo foli, ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przenosimy je na blachę wysmarowaną smalcem i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy kapuściane nadzienie.

Ciasto z folią albo papierem wciągamy na...

9. 

mąka luksusowa pszenna T550

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy.

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta na...

10. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto przekładamy na kapustę, brzegi dociskamy żeby się złączyły z dolnym ciastem. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.

Ciasto przekładamy na kapustę, brzegi dociskamy...

11. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem, wystudzamy, kroimy i możemy podawać.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180°C...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się