Kapuściane ciasto
Ciasto z drożdżowego ciasta nadziewane słodką świeżą kapustą.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kapusta biała | 1 | kilogram | |
masło | 140 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 400 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
świeże drożdże | 25 | gramów |
Przepis
3.
Na masło wysypujemy kapustę, mieszamy i dusimy aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
4.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 25 gramów • mąka tortowa pszenna T450 400 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • masło 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 50 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki
W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy zimne roztopione masło, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli.
5.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte, do wyrośnięcia.
6.
rodzynki 100 gramów • cukier puder 150 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Do wystudzonej kapusty dodajemy umyte rodzynki, cukier, cynamon i szczyptę soli.
7.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, albo foli do pieczenia, na wielkość blachy.
8.
Ciasto z folią albo papierem wciągamy na głęboką blachę (42x32cm). Jeśli nie chcemy użyć papieru do pieczenia, albo foli, ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przenosimy je na blachę wysmarowaną smalcem i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy kapuściane nadzienie.
10.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto przekładamy na kapustę, brzegi dociskamy żeby się złączyły z dolnym ciastem. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.
11.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem, wystudzamy, kroimy i możemy podawać.
Smacznego!