Kapuściana sałatka z serem cheddar
Ulubiona sałatka Coleslaw, przygotowana ze smacznej chrupiącej młodej kapusty, ze wspaniałym smakiem sera Cheddar. Jest to ten najlepszy dodatek do grillowanego indyczego kotlecika.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała wczesna,ser cheddar,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
cebula | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 20 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kapusta biała wczesna | 600 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
majonez | 100 | gramów | |
marchew | 200 | gramów | |
ocet balsamiczny | 2 | łyżki | |
seler | 150 | gramów | |
ser cheddar | 150 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
kapusta biała wczesna 600 gramów
Kapustę oczyszczamy, myjemy i odstawiamy do odcieczenia. Trzemy na grubo na tarce, albo na drobno kroimy.
2.
sól 1 łyżeczka
Kapustę wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut. Potem ją delikatnie ugniatamy i jeśli puściła dużo wody, to ją częściowo wylewamy.
6.
cukier kryształ 20 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • ocet balsamiczny 2 łyżki
Warzywa dodajemy do kapusty, Wsypujemy troszkę cukru, pieprz i dodajemy ocet. Mieszamy.
7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • majonez 100 gramów
Dodajemy kwaśną śmietanę i troszkę majonezu. Mieszamy.
9.
Sałatkę odstawiamy, najlepiej na noc, do lodówki.
Smacznego!