Kalafiorowe spaghetti
Spaghetti z sosem kalafiorowym.
przepis,fotoprzepis,kalafior,makaron - spaghetti,Makarony,Sezonowe przepisy
Makarony
Składniki
Składniki
czosnek | 1 | ząbek | |
kalafior | 600 | gramów | |
makaron - spaghetti | 400 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
oregano | 1 | łyżka | |
ser topiony | 30 | gramów | |
suszony szczypiorek | 2 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | ½ |
Przepis
1.
kalafior 600 gramów • sól ½ łyżeczki • woda ½ L
Kalafior kroimy od środka na mniejsze różyczki a następnie razem z głąbem gotujemy w osolonej wodzie.
2.
Po ugotowaniu połówkę kalafiora miksujemy w wodzie w której się gotował a drugą połówkę rozdrabniamy na drobne kawałki.
3.
masło 20 gramów • ser topiony 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • czosnek 1 ząbek
Do zmiksowanej połówki dodajemy masło oraz ser, zagotowujemy i dolewamy zawiesinę z mąki i mleka. Gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy drugą - pokruszoną połówkę kalafiora. Na koniec możemy dodać przeciśnięty czosnek i wedle smaku jeszcze dosolić.
4.
suszony szczypiorek 2 łyżki • oregano 1 łyżka • makaron - spaghetti 400 gramów
Spaghetti gotujemy w słonej wodzie z suszonym szczypiorkiem i oregano. Odcedzamy. Serwujemy polane sosem kalafiorowym oraz posypane tartym serem.
Smacznego!