PRZEPISY

Kalafior po mandżursku

Kalafior po mandżursku

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

przepis,fotoprzepis,kalafior,pomidorowe puree,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Kuchnia indyjska,Kuchnia chińska,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

cebula

80

36

gramów

kcal

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

czosnek

4

22

ząbki

kcal

kalafior

500

145

gramów

kcal

korzeń imbiru

10

3

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

3

157

łyżki

kcal

olej rzepakowy

1000

8990

mililitrów

kcal

olej rzepakowy

5

675

łyżek

kcal

pasta paprykowa - ostra

1

5

łyżeczka

kcal

pomidorowe puree

200

60

gramów

kcal

skrobia kukurydziana

6

325

łyżek

kcal

sos sojowy

1

21

łyżka

kcal

sól

3

0

łyżeczki

kcal

woda

180

0

mililitrów

kcal

zielona cebulka

1

??

sztuka

kcal

 

Przepis

1. 

kalafior 500 gramów

Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różyczki.

Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różyczki....

2. 

sól 1 łyżeczka

Kalafiora gotujemy w odpowiedniej ilości słonej wody 5 minut.

Kalafiora gotujemy w odpowiedniej ilości słonej...

3. 

Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia....

4. 

skrobia kukurydziana 3 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  sól 1 łyżeczka

Mieszamy suche składniki na ciasto.

Mieszamy suche składniki na ciasto....

5. 

woda 80 mililitrów

Dodajemy wodę i mieszamy na gładko.

Dodajemy wodę i mieszamy na gładko....

6. 

Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki kalafiora.

Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki...

7. 

skrobia kukurydziana 2 łyżki

Dodajemy jeszcze troszkę skrobi.

Dodajemy jeszcze troszkę skrobi....

8. 

Podczas panierowania ciasto miałoby się ciągnąć jak pajęczyna między kawałkami kalafiora.

Podczas panierowania ciasto miałoby się...

9. 

olej rzepakowy 1000 mililitrów

W garnku rozgrzewamy olej.

W garnku rozgrzewamy olej....

10. 

I powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior. Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.

I powoli po kawałkach kładziemy panierowany...

11. 

Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy cedzakiem ...

Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy...

12. 

... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia.

... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia....

13. 

cebula 80 gramów  olej rzepakowy 5 łyżek

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na...

14. 

czosnek 4 ząbki  korzeń imbiru 10 gramów

Dodajemy na drobno pokrojony czosnek i imbir.

Dodajemy na drobno pokrojony czosnek i imbir....

15. 

Smażymy razem delikatnie na złoty kolor.

Smażymy razem delikatnie na złoty kolor....

16. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka  pomidorowe puree 200 gramów  sos sojowy 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej gotujemy.

Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej...

17. 

skrobia kukurydziana 1 łyżka  woda 100 mililitrów

Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ...

Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ......

18. 

... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili gotowania sos nam zgęstnieje i jest dobry do panierowania kawałków kalafiora.

... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili...

19. 

Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym kalafiorem.

Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym...

20. 

zielona cebulka 1 sztuka

Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Troszkę sobie jej odkładamy na bok na ozdobienie przy serwowaniu.

Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się