Kalafior po mandżursku
Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.
przepis,fotoprzepis,kalafior,pomidorowe puree,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Kuchnia indyjska,Kuchnia chińska,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Bezlaktozowe › Kuchnia indyjska › Kuchnia chińska › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia azjatycka › Sezon - Kalafior ›
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kalafior | 500 | gramów | |
korzeń imbiru | 10 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
olej rzepakowy | 1000 | mililitrów | |
olej rzepakowy | 5 | łyżek | |
pasta paprykowa - ostra | 1 | łyżeczka | |
pomidorowe puree | 200 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 6 | łyżek | |
sos sojowy | 1 | łyżka | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 180 | mililitrów | |
zielona cebulka | 1 | sztuka |
Przepis
3.
Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
4.
skrobia kukurydziana 3 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • sól 1 łyżeczka
Mieszamy suche składniki na ciasto.
6.
Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki kalafiora.
8.
Podczas panierowania ciasto miałoby się ciągnąć jak pajęczyna między kawałkami kalafiora.
10.
I powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior. Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.
11.
Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy cedzakiem ...
12.
... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia.
15.
Smażymy razem delikatnie na złoty kolor.
16.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka • pomidorowe puree 200 gramów • sos sojowy 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżeczka
Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej gotujemy.
17.
skrobia kukurydziana 1 łyżka • woda 100 mililitrów
Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ...
18.
... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili gotowania sos nam zgęstnieje i jest dobry do panierowania kawałków kalafiora.
19.
Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym kalafiorem.
20.
zielona cebulka 1 sztuka
Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Troszkę sobie jej odkładamy na bok na ozdobienie przy serwowaniu.
Smacznego!