PRZEPISY

Kalafior po mandżursku

Kalafior po mandżursku

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

przepis,fotoprzepis,kalafior,pomidorowe puree,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Kuchnia indyjska,Kuchnia chińska,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula80gramów
cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek4ząbki
kalafior500gramów
korzeń imbiru10gramów
mąka chlebowa pszenna T7503łyżki
olej rzepakowy1000mililitrów
olej rzepakowy5łyżek
pasta paprykowa - ostra1łyżeczka
pomidorowe puree200gramów
skrobia kukurydziana6łyżek
sos sojowy1łyżka
sól3łyżeczki
woda180mililitrów
zielona cebulka1sztuka

 

Przepis

1. 

kalafior 500 gramów

Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różyczki.

Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różyczki....

2. 

sól 1 łyżeczka

Kalafiora gotujemy w odpowiedniej ilości słonej wody 5 minut.

Kalafiora gotujemy w odpowiedniej ilości słonej...

3. 

Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia....

4. 

skrobia kukurydziana 3 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  sól 1 łyżeczka

Mieszamy suche składniki na ciasto.

Mieszamy suche składniki na ciasto....

5. 

woda 80 mililitrów

Dodajemy wodę i mieszamy na gładko.

Dodajemy wodę i mieszamy na gładko....

6. 

Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki kalafiora.

Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki...

7. 

skrobia kukurydziana 2 łyżki

Dodajemy jeszcze troszkę skrobi.

Dodajemy jeszcze troszkę skrobi....

8. 

Podczas panierowania ciasto miałoby się ciągnąć jak pajęczyna między kawałkami kalafiora.

Podczas panierowania ciasto miałoby się...

9. 

olej rzepakowy 1000 mililitrów

W garnku rozgrzewamy olej.

W garnku rozgrzewamy olej....

10. 

I powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior. Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.

I powoli po kawałkach kładziemy panierowany...

11. 

Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy cedzakiem ...

Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy...

12. 

... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia.

... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia....

13. 

cebula 80 gramów  olej rzepakowy 5 łyżek

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na...

14. 

czosnek 4 ząbki  korzeń imbiru 10 gramów

Dodajemy na drobno pokrojony czosnek i imbir.

Dodajemy na drobno pokrojony czosnek i imbir....

15. 

Smażymy razem delikatnie na złoty kolor.

Smażymy razem delikatnie na złoty kolor....

16. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka  pomidorowe puree 200 gramów  sos sojowy 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej gotujemy.

Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej...

17. 

skrobia kukurydziana 1 łyżka  woda 100 mililitrów

Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ...

Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ......

18. 

... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili gotowania sos nam zgęstnieje i jest dobry do panierowania kawałków kalafiora.

... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili...

19. 

Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym kalafiorem.

Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym...

20. 

zielona cebulka 1 sztuka

Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Troszkę sobie jej odkładamy na bok na ozdobienie przy serwowaniu.

Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się