Kakaowo-orzechowa strucla
Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,mielone orzechy włoskie,Ciasta,Kuchnia słowacka
Ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 70 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 150 | gramów | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
krem czekoladowo-orzechowy | 50 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
olej słonecznikowy | 40 | mililitrów | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Wyrabiamy rozczyn.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ 20 gramów • sól • jajka kurze 2 sztuki • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 150 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i jogurt.
3.
olej słonecznikowy 40 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Dolewamy olej, mleko i rozczyn.
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
5.
krem czekoladowo-orzechowy 50 gramów • kakao proszek 25 gramów
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar około 40x35cm. Na cieście smarujemy cienko kakaowo-orzechowy krem. Na krem równomiernie rozsypujemy kakao,...
8.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i struclę, najlepiej przerzuceniem ze stolnicy, na nią przekładamy. Smarujemy całym jajkiem i w niektórych miejscach wierzch przebijamy widelcem.
Podczas pieczenia pierwszej strucli przygotowujemy sobie z drugiej połowy ciasta drugą struclę. Składniki i procedurę powtarzamy.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut. Gotowe ciasto gęsto posypujemy przesianym cukrem pudrem. Tak samo pieczemy drugą struclę.
10.
Po dobrym ostygnięciu struclę kroimy i podajemy.
Smacznego!