Kakaowe kuleczki
Przepis na przygotowanie kruchych wytrzymałych kuleczek o smaku kakaa i kandyzowanych czereśni.
przepis,fotoprzepis,kandyzowane czereśnie,kakao proszek,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
brandy | 20 | mililitrów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
kandyzowane czereśnie | 40 | gramów | |
kandyzowane czereśnie | - | ||
masło | 120 | gramów | |
migdały mielone | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 110 | gramów | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
1.
masło 120 gramów • cukier puder 60 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 110 gramów • kakao proszek 2 łyżki • sól 1 szczypta • migdały mielone 100 gramów
Przesiewamy mąkę z kakaem w proszku i mieszamy razem z mielonymi migdałami.
4.
brandy 20 mililitrów
Ze wszystkich przygotowanych składników i odrobiny alkoholu wyrabiamy zwarte ciasto.
5.
Z ciasta wytwarzamy w dłoniach kuleczki. Do niektórych wciskamy połówki kandyzowanych czereśni.
6.
Pieczemy 16 minut-y w temperaturze 160 °C.
Smacznego!