Kakaowa babka z twarogiem
Syta i smaczna babka dla wielu głodomorów.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,kakao proszek,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 70 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kakao proszek | 30 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 350 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
owoce kandyzowane mix | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów |
Przepis
1. Twarogowe nadzienie
twaróg mielony 500 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • cukier puder 70 gramów • owoce kandyzowane mix 150 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Twaróg mieszamy z cukrami, jajkami i kandyzowanymi owocami. Napełniamy nim woreczek śniadaniowy.
2. Kakaowe ciasto
mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów • cukier kryształ 80 gramów • kakao proszek 30 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Do miski wsypujemy i wlewamy wymienione składniki i dobrze mieszamy.
3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto.
4.
Na woreczku z twarogiem odcinamy większy róg i nadzienie nanosimy na środek babki.
5.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.
7.
Dla dorosłych można skropić kakaową część babki rumem,. Babka będzie jeszcze smaczniejsza.
Smacznego!