Kaczka pieczona na miodzie z sosem winogronowym
Smaczna delikatna kaczka - prosty przepis z minionych czasów. Podajemy z wymienionym sosem winogronowym i lokszą, albo z ulubioną duszoną kapustą i knedlem.
przepis,fotoprzepis,kaczka,miód,miód,Kaczka,,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
Sos winogronowy na sposób średniowieczny przepis | - | ||
kaczka | 2.4 | kilograma | |
miód | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
sól | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Pieczenie kaczki
Mrożoną kaczkę cały dzień rozmrażamy w lodówce. Rozmrożoną albo świeżą kaczkę dobrze myjemy, solimy z wewnątrz i z zewnątrz i odstawiamy na noc do lodówki. Zaczynamy ją piec na drugi dzień po nasoleniu maksymalnie 3 godziny przed podaniem.
2.
sól 2 łyżeczki • woda 200 mililitrów • miód 1 łyżka
Tuż przed pieczeniem nasoloną kaczkę ponownie dobrze myjemy. Wkładamy go głębokiej brytfanny, po wierzchu ponownie solimy, podlewamy wodą a brytfannę dobrze przykrywamy pokrywką. Pieczemy w średniej temperaturze 60 minut. Kaczkę po godzinie obracamy, smarujemy ją łyżką miodu i przykrytą pieczemy dalej - 30 minut.
3.
miód 1 łyżka • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów
Po upłynięciu wymienionego czasu ponownie obracamy, ponownie smarujemy ją miodem, przykrywamy i kolejnych 30 minut pieczemy. Po dwóch godzinach kaczka jest prawie upieczona. Teraz ją odkrywamy smarujemy mlekiem i dopiekamy odkrytą przy większej temperaturze w piekarniku 15 minut. Ponownie ją obracamy, smarujemy mlekiem na drugiej stronie i zapiekamy drugą stronę 15 minut.
4.
Sos winogronowy na sposób średniowieczny przepis
Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika, rozcinamy nożyczkami do drobiu i jak najszybciej podajemy. Świeżo upieczona jest najsmaczniejsza.
Smacznego!