Jogurtowy napój z morelami
Orzeźwiające morelowe lassi na gorące letnie dni. Lassi to tradycyjny indyjski napój zawierający jogurt, wodę, przyprawy i owoce. Istnieje wiele odmian tego napoju.
przepis,fotoprzepis,morele,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Koktajle mleczne,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Koktajle mleczne
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 150 | gramów | |
mielony kardamon | ¼ | łyżeczki | |
morele | 150 | gramów | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | 2 | szczypty | |
woda | 150 | mililitrów |
Przepis
1.
morele 150 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 150 gramów • woda 150 mililitrów • mielony kardamon ¼ łyżeczki • imbir mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 2 szczypty
Morele myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do miksera. Dodajemy jogurt, przegotowaną, w lodówce wychłodzoną wodę i przyprawy.
2.
Miksujemy na pianę.
3.
Nalewamy do zimnych szklanek i podajemy.
Smacznego!